Iedereen die een beetje actief is op Instagram heeft inmiddels (bewust of onbewust) wel een linktree gezien.
Linktree is een systeem dat veel Instagrammer ’s gebruiken om meer links weer te geven. Ze kunnen zo meerdere links in hun bio zetten. Het idee daarvan is dat je alleen de link naar je Linktree in je Instagram hoeft te zetten, en je een pagina hebt waarop meerdere knoppen staan. Bezoekers van je Instagram kunnen dan via de knoppen naar verschillende onderdelen van jouw website (of zelfs naar verschillende websites).
Denk hierbij aan je Webshop, facebook, YouTube en/of naar je laatste blog of aanbieding.
Ook ik gebruikte linktree
Voor mijn profiel op Instagram @jonyc_marco gebruikte ik ook een linktree. Want ook ik wilde meer dan 1 link op Instagram: ik wilde een link naar mijn YouTube en mijn LinkedIn en als we er toch meer kunnen dan wilde ik ook een link naar mijn facebook en, zodra hij er was, mijn eigen website. Ook ik wilde niet elke keer mijn bio link veranderen, maar welke link zet ik dan in mijn profiel? Want ik wil mijn blogs promoten, maar tegelijkertijd nieuwe volgers op Facebook en dat mijn LinkedIn bekend is voor mijn Instagram volgers. Dus met deze reden koos ook ik voor linktree, dan hoefde ik niet te kiezen, maar kon ik alle links weergeven in de bio van mijn profiel. Met een paar klikken had ik een account en maakte ik de knoppen met de juiste links. Zo zag het er vervolgens uit:
Prima gedaan, toch? Mensen kunnen op de juiste link klikken en gaan precies naar de website die ze willen. Maar toch was ik er niet helemaal blij mee. Het brengt namelijk ook wat beperkingen en nadelen met zich mee.
Nadelen van Linktree
De prijs
In principe is het gratis. Met de gratis versie kun je alleen de stijl niet uitgebreid aanpassen. Daarnaast staat ook het logo van Linktree onder aan de pagina. Wil je meer aanpassingen kunnen maken? Dan kost het $6 per maand.
Je eigen Branding
Linktree maakt gebruik van speciale thema’s, waarmee je je pagina mooi kunt maken. Het ziet er prachtig uit, maar het zal nooit 100% bij je branding en/of bij de website passen die je op dit moment hebt. Daarnaast maken veel mensen er tegenwoordig gebruik van, waardoor de eerste indruk niet veel anders is dan bij duizenden anderen die hetzelfde gebruiken.
De clicks
De mensen die geïnteresseerd zijn in jou en meer over jou willen weten, klikken op je link van Linktree. Elke eerste click gaat dus niet naar jouw website, maar naar Linktree! Uiteindelijk zullen veel mensen daarna gewoon doorklikken op de knop waarvoor ze naar je bio link gaan en op je website terechtkomen. Maar die allereerste click is alsnog niet op jouw website. Hierdoor loop je ten eerste organische (natuurlijke) clicks mis.
Maar daarnaast is het ook jammer of zelfs vervelend dat je deze clicks niet kunt meten. Het is bijvoorbeeld interessant om op Google Analytics te bekijken hoeveel mensen er op jouw link klikken en hoeveel mensen er vervolgens doorklikken (en hoeveel procent van het totaal op een bepaalde knop klikt). Maar als je Linktree gebruikt, kan dit niet.
Overbodig?
Kort maar krachtig: Het is gewoon overbodig voor iedereen die al een website heeft. Want laten we eerlijk zijn: wat doe je met Linktree nou eigenlijk? Je maakt een pagina met een paar knoppen. Zo’n pagina kun je prima zelf maken. En dan zijn alle problemen gelijk opgelost en het kost je geen extra geld, want de website heb je al. Linktree heeft hele mooie thema’s, zeker bij de betaalde versie, maar als je je eigen website gebruikt, heb je je eigen branding. Dat komt veel beter over! Daarnaast kun je ook heel precies meten hoeveel clicks er zijn en hoeveel clicks er naar een bepaalde knop zijn gegaan.
Zo maak je je eigen Linktree
Een Linktree pagina maken is niet moeilijk: je maakt een nieuwe pagina in WordPress.(wix, shopify of welke CMS je ook gebruikt) Noem de pagina bijvoorbeeld ‘instagram’ of ‘mobile-links’ of wat voor jou duidelijk is. Vervolgens kun je bijvoorbeeld een foto toevoegen, tekst toevoegen en natuurlijk de knoppen toevoegen. Hoe dit werkt, is afhankelijk van welke CMS je gebruikt.
Ik maakte binnen dertig minuten mijn eigen pagina. Zo ziet ‘ie eruit:

Het kost even tijd en niet veel moeite, maar het ziet er tien keer beter uit. Het heeft nog een voordeel: je kan je blogs, aanbiedingen of nieuwste aanbod automatisch laten updaten. Dus je hoeft hem niet steeds te updaten als er iets nieuws is. Waar wacht je nog op? Maak zelf een pagina en gooi je Linktree eruit!
Gebruik jij ook Linktree?
ik gebruik het niet en jou versie ken ik maar heb er nooit echt even de tijd voor om er voor te gaan zitten
hallo Rachel. als je wil dat ik er samen met jou er een keer naar kijk laat maar weten groetjes marco
Niet meten is niet waar, je kunt gewoon een UTM link toevoegen in de linktree. Werkt prima! 🙂
Dit klopt maar dan is nog Steets Liktree de landings-pagina, en dat is de meting die je dan mist die juist belangrijk is.
Ik heb zelf ook een soortgelijke pagina gemaajt en vindt het inderdaad ideaal
Heb nog zo geen pagina gemaakt. Misschien mij eens in verdiepen. Heb link tree onmiddellijk verwijderd. En nu gewoon de link van een artikel geplaatst.
Uhm ik heb gewoon nog nooit van Linktree gehoord… dat bewijst opnieuw dat ik alles hobbymatig aanpak haha.
Nee ik gebruik het niet, ik zet altijd een linkje naar de laatste blogpost. Ik had wel eens begrepen dat je het beter niet kon doen, maar me verder niet in verdiept.
Ik had nog nooit van linktree gehoord, zag zoiets wel voorbij komen, maar heb me er nog nooit in verdiept.