Sociale media en Online Marketing is geld weggooien. Toch?

Sociale media en Online Marketing is geld weggooien. Toch?

ROI, Response, Nice en branding.

Het zijn zomaar wat termen die vaak nogal lukraak worden toegepast als het gaat om marketing of marketing gerelateerde zaken. Het geld wat je investeert moet je natuurlijk terugverdienen, maar wie nu een advertentie plaatst van bijvoorbeeld een nieuwe auto moet niet verwachten dat er de volgende dag mensen in de rij staan voor de deur om een nieuwe auto aan te schaffen. Uiteraard wel wanneer je de auto’s weg gaat geven met een kortingen van 50% of meer, maar in de meeste gevallen moet het aanbod toevallig maar net samenvallen met de behoefte van je potentiële klanten. Neem nu mezelf: Ik heb sinds april 2019 een nieuwe auto. Ik heb dus voorlopig geen nieuwe auto nodig. Ik reageer dan ook niet op die advertentie, maar dat betekent niet dat die advertentie niets met mij doet. Ik zie regelmatig een advertentie voorbijkomen van een bepaalde garage of automerk, een advertentie die me ook nog aanspreekt op de een of andere manier. de kans is dan groter dat, zodra ik een nieuwe auto nodig heb, ik wél aan die garage terugdenk. Ondanks dat dit zomaar nog een jaar of vijf kan duren….

Online marketing werkt niet

Wanneer ik opzoek ga naar nieuwe opdrachtgevers, kom ik het regelmatig tegen: Hardwerkende ondernemers die soms maar moeilijk kunnen verteren dat de kosten die ze maken aan online aanwezig zijn, niet meteen terug te zien zijn in de cijfers. Het voelt vaak of ze geld in een bodemloze put stoppen. Het slechte nieuws is: wie af en toe maar wat doet en links of rechts bijvoorbeeld een advertentie plaatst op Facebook/Instagram of maar een paar keer per maand een mooie post doet op zijn sociale media, is waarschijnlijk óók geld en tijd aan het weggooien. Bezig zijn met het vermarkten van je bedrijf online (ook wel branding genoemd), is werk voor de lange adem. Zonder een fatsoenlijke marketingstrategie (en dat hoeft lang niet altijd een vuistdik document te zijn) haalt online marketing eigenlijk geen zak uit, dan kun je er net zo goed vandaag nog mee stoppen.

Mond-tot-mond reclame

‘Mond-tot-mond reclame werkt voor mij veel beter’ hoor ik vaak en ik zal de laatste zijn om dat te ontkennen. Mensen kopen op basis van know-like-trust. Je moet eerst iemand kennen, weten dat hij/zij bestaat en wat hij/zij doet. Vervolgens moet je het ook nog waarderen of leuk vinden. Maar "like" kan ook zijn dat je gewoon nodig hebt wat de ander levert. Behoefte ontmoet aanbod. Vervolgens komt het belangrijkste onderdeel, namelijk: "trust". Mensen moeten vertrouwen hebben dat je levert wat je zegt dat je levert, dat het goed is en dat je het netjes regelt. Eerlijk, snel/op tijd, enzovoort.

Mond-tot-mond reclame neemt dat werk voor je uit handen. Je buurman kent een bedrijf, weet wat ze doen en geeft je een tip, omdat hij ook weet waar jij naar op zoek bent. Als de buurman geen buurtpsychopaat is, niet elke week je container in de fik steekt of zijn vrachtwagen expres elke zondag over je pas gemaaide gazon heen ragt, dan heb je waarschijnlijk een relatie met die buurman die goed genoeg is om hem te vertrouwen. En dus vertrouw je zijn reeds doorlopen know-like-trust proces en kom je meteen tot zaken.

Dit is echter geen vanzelfsprekendheid en een wankele basis om het bestaan van je bedrijf op te baseren. Sociale media en online marketing is niet iets wat je er even bij doet. Daar moet een weldoordacht plan voor zijn. Of dat nu op papier staat of vastomlijnd in je hoofd zit, dat doet er niet zoveel toe. Het vraagt alleen wel aandacht en tijd en een lange adem

Een marketingconsultant inschakelen (mij dus 😉)

Heb je er al eens aan gedacht om een extern persoon of bureau aan te nemen voor het gedeelte waar je zelf minder of geen verstand van hebt. Ik hoor je nu al denken: maar dat kost ook veel geld! Inderdaad, je hebt gelijk. In eerste instantie zou je een gedeelte moeten investeren, maar je mag(moet) altijd vragen wanneer iemand verwacht dat ze zichzelf terugverdiend hebben. Afhankelijk van het product of de dienst die je levert, geef ik altijd een minimale tijd dat ik me zelf terugverdien. Meestal is dat binnen 6 tot 12 maanden. Dit wil dus zeggen wanneer je 500 euro per maand investeert in je online marketing, de verdiensten na minimaal 12 maanden met €6.000,- gestegen zijn. Daarnaast is het voordeel van online marketing dat je precies kunt terugzien wat wel en niet verdiend is door het online aanwezig zijn.

Gebruik deze informatie goed wanneer je een derde je online marketing laat uitvoeren. Dit mag ook gerust een voorwaarde in het contract zijn. In mijn eigen contracten heb ik dit standaard opgenomen: over het algemeen spreek ik een contract af voor 5 jaar, met als voorwaarde dat er in het eerste jaar een verhoogde winst is van een gezamenlijk vastgesteld percentage. Dit geldt dan vervolgens ook voor de opvolgende jaren. Mocht dit door mij dan niet gerealiseerd zijn dan heeft de opdrachtgever het recht om het contract te beëindigen.

Mocht je naar aanleiding van bovenstaande nog vragen hebben, neem dan gerust contact met mij op.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error

Vond je de blog interessant genoeg om te delen?