WELK SOCIALE MEDIAKANAAL IS GESCHIKT VOOR JOUW DOELGROEP?

WELK SOCIALE MEDIAKANAAL IS GESCHIKT VOOR JOUW DOELGROEP?

Op sociale media actief zijn is een must voor elk bedrijf, maar welke kanalen passen bij jouw doelgroep? Facebook, Instagram, Twitter of toch maar LinkedIn en Google+? In dit artikel vergelijken we de belangrijkste sociale mediakanalen en we sommen de voor- en nadelen op voor je bedrijf.
En nu hoor ik je denken: en YouTube dan? Daar ga ik een aparte blog voor maken omdat deze een eigen verhaal verdient.

Facebook

Facebook is de moeder aller sociale mediakanalen en vandaag nog steeds een van de populairste – al voelt het Amerikaanse bedrijf van Mark Zuckerberg de hete adem van YouTube steeds harder in de nek.

Facebook voor je bedrijf? Een absolute must voor elke sector (ook voor B2B). Facebook is zo populair dat jouw specifieke doelgroep gegarandeerd ruim vertegenwoordigd is. Bovendien maakt Facebook het je gemakkelijk om heel precies te targets te bepalen op basis van interesses, beroep, regio, hobby’s en vele andere parameters. Facebook heeft ook een heel uitgebreid advertentieplatform dat bovendien goedkoper is dan Google Adwords! (voor nu nog dan)

Instagram

Instagram is een sociaal netwerk waarop gebruikers foto’s kunnen delen. Het bedrijf werd in 2012 overgekocht door Facebook voor meer dan 1 miljard dollar. Met bijna of inmiddels al 1 miljard gebruikers wereldwijd en 4,1 miljoen Nederlanders en 2.3 miljoen Belgen is de mobiele app een enorm succes.

Instagram voor je bedrijf? Als beeldmateriaal belangrijk is voor je bedrijf, dan is het antwoord simpel: ja! Interieurdesigners, horecazaken, modehuizen, winkels, … Ze hebben allemaal baat bij een Instagram-account. Foto’s worden razendsnel gedeeld zodat je in geen tijd heel veel mensen bereikt. Als je dit koppelt aan de juiste #hashtags bereik je ook het publiek dat je wil bereiken voor je onderneming.
En met de story en live functie nu is de kans nog groter dat je gezien wordt.

Twitter

Met Twitter betreden we het terrein van de microcontent. Het sociale netwerk verplicht haar gebruikers om het kort te houden (maximaal 279 tekens) dus veel ruimte voor nuance is er niet. Maar wat het mist aan nuance maakt het goed aan snelheid. Ben je op zoek naar nieuws heet van de naald? Dan is Twitter dé place to be.

Twitter voor je bedrijf? Twitter is bijzonder geschikt om relevante content te delen met je doelpubliek. Je kunt in je tweets eenvoudig links delen, die op hun beurt weer kunnen worden gedeeld door je achterban. Op die manier bereik je in korte tijd héél veel mensen. Door op een slimme manier #hashtags te gebruiken bouw je trouwens in geen tijd een community rond je bedrijf. Steeds meer bedrijven gebruiken Twitter tevens als platform waar klanten terecht kunnen met klachten of problemen. Gepast (en kort) reageren is dan wel de boodschap! Als advertentieplatform is Twitter eerder beperkt.

LinkedIn

LinkedIn staat traditioneel te boek als het sociale netwerk voor professionals. Aanvankelijk werd het platform vooral gebruikt door jong potentialen die op zoek waren naar een professionele nieuwe uitdaging. Vandaag is LinkedIn dé plaats voor bedrijven om gespecialiseerde content te delen.

LinkedIn voor je bedrijf? Het is belangrijk dat we een onderscheid maken tussen een persoonlijk LinkedIn-account en een bedrijfspagina. Als manager van een onderneming moet je gewoon actief op LinkedIn aanwezig zijn om je netwerk uit te bouwen en nieuwe contacten te leggen. En ook voor een bedrijf is het van groot belang om een eigen LinkedIn bedrijfspagina te hebben. Het vergroot de online zichtbaarheid van je merk en biedt een unieke mogelijkheid om gespecialiseerde content te delen met de juiste doelgroep. Adverteren op LinkedIn is hoofdzakelijk weggelegd voor bedrijven die actief zijn in B2B. Ook LinkedIn biedt heel wat mogelijkheden om een specifieke doelgroep te bereiken.

Google+

Google+ is een sociale netwerksite die draait op Google-technologie en die door Google wordt beheerd en uitgebaat. Maar in België en Nederland komt dit maar niet van de grond – en eigenlijk ook niet in de rest van de wereld. Google heeft al een paar keer geprobeerd om de Facebook-copycat nieuw leven in te blazen, maar voorlopig zonder succes.

Google+ voor je bedrijf? Niettegenstaande het beperkte succes van Google+ is het toch ten zeerste aanbevolen om het sociale netwerk in een professionele context te gebruiken. Maar dan zuiver vanuit een SEO-standpunt. We weten dat Google de sociale media in beschouwing neemt om haar zoekresultaten te bepalen. En Google+ is uiteraard een product van Google. Als bedrijf neem je dus beter het zekere voor het onzekere.

Eerste stapjes

Zet jouw bedrijf nog maar de eerste stapjes in de boeiende wereld van de sociale media? Beperk je dan tot maximaal één of twee kanalen en zorg dat je die goed onder de knie hebt alvorens verder te gaan. En denk eraan, een account hebben is niet genoeg. Het gaat erom wat je ermee doet.

Deel deze Blog Post:

Facebook
Instagram
LinkedIn
Twitter

Heb je vragen, opmerkingen of aanvullingen bij deze blogpost? Stuur dan zeker een berichtje

Wil je graag dat we je helpen bij jouw Sociale Media neem dan gerust contact met ons op.

11 gedachtes op “WELK SOCIALE MEDIAKANAAL IS GESCHIKT VOOR JOUW DOELGROEP?”

  1. Véronique

    Facebook is niet meer wat het was, de jongeren zitten massaal op Instagram, tumblr en snapchat. Facebook is enkel nog leuk voor de groepen. De meesten mensen voelen zich lang niet meer zo vrij om alles te delen. Nu het steeds vaker in de media afgeschilderd word als een doorverkoop bron van persoonlijke gegevens.

  2. Interessant artikel! Handig om precies op een rijtje te hebben welke social media kanalen geschikt zijn voor de doelgroep van je bedrijf.

  3. Interessant artikel! Ik vind het altijd leuk om me in de verschillende kanalen te verdiepen om te kijken wat werkt!

  4. Bij (semi) overheidsinstanties ligt het vaak wel iets anders aangezien daar soms niet de burger maar andere instanties r primaire doelgroep zijn.

  5. Ik ben zelf nog meer van de FB, maar ook IG mogen we niet vergeten tegenwoordig. Maar ik moet er nog wel een beetje aan wennen.

  6. Handig artikel! Ik gebruik vooral facebook en instagram. Snapchat is goed voor mn kijkers want dan kunnen ze omhoog swipen om mn blog te lezen, op instagram zijn de meesten toch te lui om naar de link in de bio te gaan lol

  7. Leuk artikel! Ik gebruik met name Facebook en Instagram. Kan me denk ik nog wel wat meer verdiepen in Pinterest. Ik vind het grappig om te zien dat de doelgroepen die ik aanspreek met verschillende social media zo verschillen!

  8. Voor mijn blog gebruik ik Facebook en een beetje Instagram. Ik zet Pinterest niet in voor mn blog maar hoor daar ook wel positieve verhalen over.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error

Vond je de blog interessant genoeg om te delen?